Tips Camping / Berkhemah di Pulau Perhentian

CAMPING SLIDERPAKEJ CAMPING PULAU PERHENTIAN | TIPS BERKHEMAH DI PULAU PERHENTIAN

Bagi traveller yang inginkan kelainan dalam percutian dan dalam masa yang sama untuk cut bajet bercuti, mungkin anda boleh pilih option berkhemah di Pulau Perhentian. Well of course la kena tidur dalam khemah dan sedikit tak selesa kalau dibandingkan dengan tidur di resort atau chalet. Tapi apa sangat la kalau nak dibandingkan dengan pengalaman manis yang kita akan dapat tu.

Untuk camping di Pulau Perhentian, sebenarnya anda boleh jimatkan banyak budget terutama dari segi penginapan yang agak tinggi di Pulau. Makan boleh bajet ikut keinginan dan perut sendiri. Khemah kalau ada sendiri lagi mudah tapi kalau anda tiada khemah, ada disediakan khemah untuk sewaan dengan kadar yang sangat berpatutan.

Ini tips dari MyPerhentian jika anda bercadang nak camping di Pulau Perhentian:

1. Bawa Makanan Sendiri
– dah namanya pun berkhemah, for sure la ada masak-masak kan. Tapi kalau anda jenis yang tak reti or malas nak masak, banyak kedai makan berdekatan dengan tapak perkhemahan yang disediakan.

2. Jangan main pacak je khemah. 
– Untuk anda yang nak berkhemah, pastikan anda khemah di tempat yang disediakan dan bukan sesuka hati pacak khemah di tepi pantai kerana kebanyakan kawasan pantai adalah hak milik persendirian resort/chalet berdekatan . Dan anda juga sebenarnya mungkin mengganggu pengunjung lain yang nak beraktiviti di tempat tersebut, Nasihat kami . JANGAN !!. Tapak perkhemahan yang lengkap dengan fasiliti seperti toilet dan lain2 ada disediakan dengan kadar bayaran yang sangat berpatutan.

3. Bawa pakaian mencukupi.
– Waktu anda di Pulau Perhentian mungkin agak singkat , maybe ramai yang akan pilih option 3 hari 2 malam. So bawa pakaian mencukupi tetapi jangan la sampai semua benda nak bawa. Baju untuk aktiviti basah boleh dipakai semula lepas kering. Baju2 lain mcm baju kering untuk tidur dan aktiviti tidak basah dan jangan lupa baju untuk pakai balik.

4. Bawa sleeping bag
– Dinasihatkan jika anda ada sleeping bag , boleh bawak sebab anda akan berkhemah ditepi pantai dan angin laut faham-faham la memang dingin tambah waktu dah tengah malam or nak pagi. Jadi anda akan berterima kasih banyak pada sleeping bag anda nanti. Dan in case hujan, anda boleh pilih option untuk gunakan sleeping bag tidur di tempat berbumbung sementara tunggu hujan stop.

5. Jangan bawa barang berharga
– Nak berkhemah tu jangan la nk bawa semua barang berharga. Contoh laptop. Dinasihatkan anda untuk bawa beg kalis air contoh beg Hypergear yang anda boleh bawa setiap masa barang berharga seperti kamera, handphone dan wallet. Beg baju boleh tinggal di khemah semasa buat aktiviti.

6. Rancang perjalanan lebih awal
– Untuk anda yang nak memulakan perjalanan ke Pulau Perhentian, dinasihatkan untuk survey semua benda termasuk yang paling penting sudah ada bot untuk pickup anda dari jetty ke pulau dan semasa balik dari pulau ke jetty. Dan juga bot yang akan bawa anda ke tempat snorkeling. Well kalau ke Pulau Perhentian tak snorkelling sama la macam makan nasi tak ada kuah ye dok ? Pastikan anda ada informasi mencukupi jangan main terjah , nanti banyak masa anda akan dihabiskan dengan nak survey semua tu bila dah sampai. Masa dah la tak panjang untuk bercuti. Nasihat kami ,ambil Pakej Camping dari MyPerhentian. Sebab apa ??

  • Sewa khemah disediakan bagi yang tiada khemah sendiri
  • Tapak perkhemahan tepi pantai (boleh snorkeling depan tapak khemah)
  • Tapak perkhemahan berpagar untuk keselamatan anda dan barang-barang anda.
  • Fasiliti lengkap seperti tandas untuk anda mandi.
  • Berdekatan dengan kedai makan dan masjid.
  • Semua bot dan aktiviti sudah disusun mengikut masa paling sesuai untuk anda. Tak perlu pening-pening fikir , semua sudah diuruskan lebih awal.

Untuk maklumat lanjut berkaitan pakej perkhemahan Pulau Perhentian , boleh klik pada laman berikut :

PERHENTIAN ISLAND CAMPING PACKAGE

 

Semoga tips-tips camping di pulau perhentian ni membantu anda terutama backpackers.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

One thought on “Tips Camping / Berkhemah di Pulau Perhentian

  1. Pakej Pulau Perhentian

    Terima kasih atas info yang sangat berguna. Jika anda berminat untuk mendapatkan pakej cuti bajet ke Pulau Perhentian serendah RM310, layari laman web kami (www.ohtravel.my) untuk maklumat lanjut. Terima kasih!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *